Już w najbliższą sobotę piwowarzy z Browaru PINTA, liderzy piwnej rewolucji w Polsce, spotkają się z fanami piw rzemieślniczych z Częstochowy, żeby porozmawiać z nimi o wyjątkowych piwach, ich warzeniu i kulturze picia. Spotkanie, które odbędzie się w Piwiarni Częstochowa od godz. 19 jest otwarte dla wszystkich.
Od lutego do grudnia 2016 r. do wybranych pubów co miesiąc trafiało w sumie 100 beczek niezwykłych piw stworzonych w oparciu o eksperymentalne receptury lub kooperację z innymi piwowarami z Polski i zagranicy. Warzone były z dodatkiem m.in. dyni, polskich wiśni, syropu klonowego czy skórki świeżej pomarańczy. Piwowarzy PINTY tworzyli specjalne receptury, łączyli ze sobą różne rodzaje słodów i chmieli, aby otrzymać wyjątkowy smak. Celem PINTY Miesiąca jest właśnie pokazanie możliwości polskiego piwowarstwa rzemieślniczego i zainteresowanie nowymi stylami piwnymi lub wariacjami wokół nich.
Organizatorzy akcji nie wykluczają, że piwa które wzbudzą pozytywne emocje będą warzone na większą skalę i będą w przyszłości dostępne w regularnej sprzedaży - w beczkach i butelkach. W taki sposób do sklepów trafiły w tym roku Kwas Epsilon, Farmhouse, Table Brett oraz Vermont IPA.
Piwowarzy z PINTY razem z fanami podsumują piwny rok i podzielą się swoimi planami na przyszłość.W naszym mieście spotkanie z piwowarem Pawłem Masłowskim z PINTY odbędzie się w Piwiarni Częstochowa. Początek już o godzinie 19.
Nie może Was zabraknąć!