środa, 9 grudnia 2015

[KULINARIA] Jesienno - zimowe wydanie kuchni polskiej

Jesień i zima to czas, w którym częściej niż w poprzedzających ją miesiącach sięgamy po sycące i rozgrzewające potrawy. Bazujące na tradycyjnych i dobrze znanych przepisach dania kuchni polskiej niezmiennie goszczą na naszych stołach i z zadowoleniem przyjmowane są przez wszystkich domowników. Wśród specjałów pojawiają się potrawy mączne, dania mięsne oraz bardzo lubiane przez Polaków zupy.

Przepisy na tradycyjne polskie potrawy, choć wydawać by się mogło, iż identyczne w każdej książce kucharskiej, tak naprawdę potrafią być bardzo zróżnicowane. Nie powinno to jednak dziwić, gdyż kuchnia nieustannie ewoluuje, a my zainspirowani konkretnymi przepisami poszukujemy własnych sposobów na nadanie potrawom niepowtarzalnego charakteru.

Kuchnia ze szczyptą nowoczesności

Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, iż nieustannie poszukujemy nowych smaków, podróżujemy i kosztujemy nieznanych nam dotychczas dań. Wszystkie te czynniki znajdują następnie odzwierciedlenie w naszych kuchennych poczynaniach. Znane od pokoleń receptury modyfikujemy i dostosowujemy do preferencji swoich i domowników.

Jesienne menu

Wśród kulinarnych propozycji na jesienne dni prym wiodą sycące zupy. Te łatwe  i szybkie w przygotowaniu potrawy rozgrzewają organizm i dostarczają mu potrzebnej energii, której spadek możemy odczuwać w deszczowe i chłodne dni. Do tych najczęściej królujących na naszych stołach należą zupa dyniowa, grzybowa, jarzynowa oraz klasyczna ziemniaczana z kiełbasą. Ta ostatnia to propozycja, która w szczególności przypadnie do gustu wszystkim koneserom dobrej jakości wyrobów mięsnych.


Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą i kurkami u nas na: http://czest.info/kulinaria