piątek, 5 sierpnia 2016

[KULINARIA] Warstwowy koktajl bananowo malinowy

Czy może nam zastąpić śniadanie lub kolację? Oczywiście! 
W upalnie dni będzie idealną lekką propozycją. 
Dodatkowo koktajl to uczta dla oczu - wrażenia wizualne zapewniają odrębnie zmiksowane banany i maliny. 
Efekt stanowią dwie warstwy z modnym motywem ostatnich sezonów typu „ombre”.
 Składniki:
  • Wiejskie bez laktozy ,,Piątnica” 400ml
  • Śmietanka 30% „Piątnica” 200ml
  • dojrzałe banany 3szt.
  • kostki lodu 3-4 szt.
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  •  żółtko jajka 1 szt.
  •  maliny świeże lub mrożone 500g
  • woda mineralna 100ml
  • kostki lodu 3-4 szt.
  •  miód 1 łyżeczka
  • czekolada gorzka 3 kostki
Wykonanie:

Banany, mleko, kostki lodu, cukier waniliowy i żółtko dokładnie zmiksować. Koktajl wlewamy do połowy wąskich szklanek.

Następnie należy zmiksować maliny z wodą, lodem i miodem. Wlewać powoli - po łyżce na warstwę bananową tak, aby się nie połączyły.

Podawać z bitą śmietaną, przyrządzoną ze śmietanki 30%. Koktajl posypać tartą czekoladą.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

http://czest.info/kulinaria

Źródło: Sfera PR