Składniki:
- Szynka (np. Mistrza
Kołodzieja firmy Gzella) 150g
- cebula 4 szt.
- smalec 2 łyżki
-
ziemniaki 600g
- oscypek 100g
- mąka
pszenna 6 łyżek
- natka
pietruszki 1 mały pęczek
- jajka 3 sztuki
- sól, pieprz
do smaku
- bułka
tarta 1 szklanka
- olej
rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Szynkę
i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na smalcu na jasnozłoty
kolor. Ziemniaki ugotować, wystudzić, skręcić na maszynce do mięsa i dodać do
szynki z cebulą. Dodać również starty na tarce oscypek, posiekaną natkę, połowę
mąki i dwa jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić. Jeśli
masa jest za luźna, dodać bułkę tartą.
Uformować
krokiety, panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty
kolor na średnio rozgrzanym oleju.
Rada:
Krokiety wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym!
Źródło: Sfera PR