wtorek, 28 marca 2017

[KULINARIA] Krokiety ziemniaczane z Szynką Mistrza Kołodzieja i oscypkiem


Składniki:
- Szynka (np. Mistrza Kołodzieja firmy Gzella)  150g
- cebula 4 szt.
- smalec   2 łyżki
- ziemniaki 600g
- oscypek 100g
- mąka pszenna 6 łyżek
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- jajka 3 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta 1 szklanka
- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Szynkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Ziemniaki ugotować, wystudzić, skręcić na maszynce do mięsa i dodać do szynki z cebulą. Dodać również starty na tarce oscypek, posiekaną natkę, połowę mąki i dwa jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest za luźna, dodać bułkę tartą.

Uformować krokiety, panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.

Rada: Krokiety wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym!


Smacznego!
Źródło: Sfera PR