sobota, 27 września 2014

[KULINARIA] Ser, boczek i makaron!

W wielu przypadkach szybko i łatwo oznacza również pysznie! Tak właśnie jest w przypadku makaronu z serem i boczkiem w delikatnym, mlecznym sosie. Danie serwowane w małych miseczkach pięknie zaprezentuje się podczas każdej kolacji.

Czas wykonania: ok. 30 min
Dania dla 3 – 4 osób.
Poziom: łatwy

Składniki:
Międzybrodzki Makaron kolanka – 250 g
Starty żółty ser – ok. 1 szklanki
Boczek – 5 plastrów
Mleko – 2 szklanki
Masło – 1 łyżka
Natka pietruszki/szczypiorek
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy, aż zrobi się sos.
Dodajemy starty ser i mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i czekamy około 5 minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy boczek.
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (makaron, sos i boczek).
Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki lub szczypiorkiem.