poniedziałek, 14 lipca 2014

[KULINARIA] Na obiad: szwajcarska odmiana schabowego

Chociaż latem w naszym menu dominują głównie przekąski i lekkie dania, to czasem mamy ochotę na coś bardziej treściwego. Możemy pokusić się o przygotowanie szlachetniejszej odmiany kotleta schabowego, czyli jego szwajcarskiej wersji. To chrupiący panierowany kotlet z niespodzianką w środku, w postaci  rozpływające się sera żółtego. Danie jest na tyle sycące, że można serwować je tylko ze świeżymi warzywami, np. szparagami.   
- Do kotletów po szwajcarsku użyjmy sera żółtego odpowiedniego do obróbki termicznej, charakteryzującego się dobrą topliwością, np. Aldamera MSM Mońki. Posiada łagodny smak z wyczuwalną orzechową nutą i doskonale komponuje się z mięsem – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.