Koszyczek ze święconką to nieodłączny element Świąt
Wielkanocnych. Musimy pamiętać, że jego zawartość nie może być przypadkowa.
Wszystko, co się w nim znajduje ma znaczenie symboliczne, dlatego produkty
powinny być dobrane zgodnie z tradycją. W zależności od regionu Polski
koszyczek może wyglądać trochę inaczej, jednak jest lista podstawowych wyrobów,
które należy w nim umieścić. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w wielkanocnej
święconce i jakie jest znaczenie poszczególnych pokarmów.
Święta Wielkiej Nocy
związane są z bogatą, wielowiekową tradycją. Początki obrzędu święcenia
pokarmów sięgają bowiem VII w., zaś w Polsce znane są od wieku XIV. W koszyczku
powinny się znaleźć następujące pokarmy:
Baranek – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią,
Jajka, zwykle pomalowane – znak odradzającego się życia,
Chleb – symbol ciała Chrystusa, dobrobytu i pomyślności
Wędlina – symbolizuje dostatek, zdrowie i płodność, Zapewnia zdrowie, płodność i dostatek. Najczęściej święci się wyroby wieprzowe, np. kawałek szynki lub suszonej kiełbasy,
Woda – znak przygotowania do nowego życia,
Jajka, zwykle pomalowane – znak odradzającego się życia,
Chleb – symbol ciała Chrystusa, dobrobytu i pomyślności
Wędlina – symbolizuje dostatek, zdrowie i płodność, Zapewnia zdrowie, płodność i dostatek. Najczęściej święci się wyroby wieprzowe, np. kawałek szynki lub suszonej kiełbasy,
Woda – znak przygotowania do nowego życia,
Sól – symbol
oczyszczenia,
Ciasto – metafora umiejętności i
doskonałości,
Chrzan – znak siły fizycznej i krzepy
Chrzan – znak siły fizycznej i krzepy
Dziś obok tego, co
nakazuje tradycja, w koszyczku znajduje się zwykle też to, co lubimy, czyli
czekoladowy zajączek, kurczaczek lub drobne upominki. Warto dodać, że nawet
samo ciasto jest dodawane do święconki od niedawna. Ciekawe jest to, że
symbolika większości potraw jest niezmienna niemal od początku obrzędu, a
najbardziej w czasie ewoluowało znaczenie mięsa. – Do XIX w., do
koszyczka wielkanocnego wkładano tylko mały plasterek szynki, który był raczej
symbolem pożegnania Wielkiego Postu, podczas którego nie spożywano w ogóle mięsa – mówi Małgorzata Wódkiewicz z
Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Przecież
sam karnawał poprzedzający ten okres dosłownie oznaczał rezygnację z potraw
mięsnych. Dziś kiełbasa i wędliny są symbolem dostatku i zdrowia, a do
koszyczków wkłada się głównie najlepsze wyroby z wieprzowiny, np. wędzone
aromatyczne szynki, suszone kiełbasy – najczęściej jest to Kiełbasa Jałowcowa.
Alternatywą dla kiełbasy może być kawałek wędzonej szynki, np. z naszej linii
„Kurpiowskie specjały”, która nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów
dodanych, jest krucha i soczysta –
uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.
Tradycyjny koszyczek powinien być
wiklinowy i wyścielony białą serwetką, zaś drugą przykryty dla bezpieczeństwa i
higieny. Przyozdabiamy go gałązkami bukszpanu lub borówki, które są symbolem
radości i nadziei na zmartwychwstanie. Wiele osób do koszyczka wkłada także
rzeżuchę, której delikatne, pachnące listki są znakiem odradzającego się życia
i sił witalnych.