środa, 27 września 2017

[KULINARIA] Jesienny poradnik: Pigwa - polska cytryna w Twojej jesiennej kuchni

Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.



Owoce pigwy, niegdyś nieco zapomniane, dziś coraz częściej goszczą w jesienno-zimowym menu Polaków. Do niedawna wykorzystywane głównie do produkcji smakowych nalewek stanowić mogą też bazę dla dżemów, konfitur czy past. Komponują się i ze słodkościami i z wytrawnymi przekąskami. Sprawdźcie: http://czest.info/kulinaria

 ****


Na jesienne zakupy zdrowych produktów, które są smakowitym źródłem witamin i wartości odżywczych 
zapraszamy na nasz rodzimy RYNECZEK z tradycjami: 
na Wałach Dwernickiego 11
w Częstochowie.