XII Festiwal Śląskie
Smaki już za miesiąc!
W tym roku odbędzie się 11 czerwca w urokliwym Koszęcinie.
To miejsce szczególne, tutaj bowiem swoją siedzibę ma Zespół Pieśni i Tańca
„Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który jest współorganizatorem tegorocznego
Festiwalu.
Czym jest
Festiwal Śląskie Smaki? To niezwykłe wydarzenie kulinarne, które od dwunastu
lat gromadzi miłośników dobrego jedzenia, a przede wszystkim – tradycyjnej
kuchni regionalnej województwa śląskiego, Impreza odbywa się w wymiarze
kulinarnym i artystycznym, składa się więc z kilku części. Dwie z nich są jednak wyjątkowo ważne. Mowa tutaj o Bitwie Smaków i konkursie kulinarnym.
Bitwa Smaków to wyjątkowy pokaz
kulinarny na żywo w wykonaniu najlepszych śląskich kucharzy. W tym roku ceniony
Remigiusz Rączka zmierzy się z Sebastianem Humskim w bitwie pt. Kurka kontra gąska, czyli grzybowe wariacje kulinarne. Bo
gdy mowa o grzybach i grzybobraniu – czy w tym temacie istnieje miejsce lepsze
od koszęcińskich lasów?
Niech zatem
temat Bitwy Smaków stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego.
Cały czas
trwa nabór chętnych do konkursowego gotowania. Wziąć w nim udział może każdy!
Konkurs odbywa się on bowiem w trzech
kategoriach: profesjonalistów, czyli osób zawodowo trudniących się gastronomią,
uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów,
gdzie każdy niezależnie od wieku i doświadczenia może poczuć się jak prawdziwy
kuchmistrz. 24 drużyny konkursowe będą mieć do przygotowania łącznie minimum 72 potrawy (bowiem
każda z drużyn musi przygotować po 3 dania). Ilość i różnorodność potraw na
pewno nikogo nie zawiedzie.
Tym właśnie
uwodzi Festiwal od ponad dekady – odbywając się co roku w innym regionie
województwa
i oferując kulinarne emocje dla wszystkich, pozwala wciąż odkrywać nowe, często zapomniane smaki kuchni regionalnej. Dlatego warto stać się częścią tego wyjątkowego wydarzenia i już dziś wysłać zgłoszenie
do udziału w konkursie. Nabór trwa do 26 maja, jednak ilość miejsc jest ograniczona - nie warto czekać do ostatniej chwili! Jak się zgłosić? Karta zgłoszenia jest dostępna na stronie www.slaskiesmaki.pl, a wszelkich odpowiedzi udzieli: Marta Grygny (Śląska Organizacja Turystyczna); tel.: 32 207 207 3,
mail: marta@slaskie.travel
i oferując kulinarne emocje dla wszystkich, pozwala wciąż odkrywać nowe, często zapomniane smaki kuchni regionalnej. Dlatego warto stać się częścią tego wyjątkowego wydarzenia i już dziś wysłać zgłoszenie
do udziału w konkursie. Nabór trwa do 26 maja, jednak ilość miejsc jest ograniczona - nie warto czekać do ostatniej chwili! Jak się zgłosić? Karta zgłoszenia jest dostępna na stronie www.slaskiesmaki.pl, a wszelkich odpowiedzi udzieli: Marta Grygny (Śląska Organizacja Turystyczna); tel.: 32 207 207 3,
mail: marta@slaskie.travel