piątek, 22 maja 2015

[KULINARIA] Botwinkowe menu – śniadanie, obiad i kolacja z botwinką i żółtym serem w roli głównej

Botwinka, botwina, boćwina – kojarzymy ją głównie z zupą z młodych korzeni i liści buraków. Rzadziej używamy jej do innych potraw. Botwina dostępna jest w sklepach przez krótki czas, warto więc wykorzystać go jak najlepiej. Można skusić się nawet na dzień tematyczny. Przedstawiamy propozycję na śniadanie, obiad i kolację z botwinką i żółtym serem w roli głównej.


Botwina wykorzystywana była w kuchni w IV w. p.n.e.! Nie bez powodu już w starożytności ludzie docenili jej działanie. Młode liście buraka zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenu. Jak wiadomo jest to hormon piękna i  młodości. Dodatkowo buraczane liście odtruwają organizm, przyspieszają przemianę materii i łagodzą objawy zgagi. Potrawy z  młodą botwiną mogą mieć zbawienny wpływ na organizm szczególnie po zimie. – Wiosną potrzebujemy wielu cennych składników, których zapasy straciliśmy podczas zimy. Warzywa dostarczą nam mnóstwa witamin i pierwiastków mineralnych. Warto łączyć je np. z żółtym serem, który dodaje energii i jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Botwina zawiera substancje, które łagodzą nerwy, natomiast w żółtym serze oprócz witamin A, D i witamin z grupy B, znajduje się tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Wiosenny czas świeżych warzyw warto wykorzystać w kuchni. Można zorganizować tematyczne dni, w których jeden składnik będzie królował na naszych stołach. Dzień z botwinką proponujemy zacząć zdrowymi i pożywnymi placuszkami z dodatkiem cukinii i żółtego sera. Aby oszczędzić czas, możemy przygotować je wieczorem, dzień wcześniej. Obiad to z kolei niezwykła wariacja na temat roladek. Podajmy je na lekkiej, świeżej sałatce z młodej botwinki. Surowe listki są naprawdę pyszne! Na kolację proponujemy prawdziwą ucztę. Frittata z botwinką i żółtym serem będzie doskonała na ciepło i na zimno.

Oto nasze propozycje: http://czest.info/kulinaria