czwartek, 3 stycznia 2013

[PORADNIK] Wiśniowe marzenie z czekoladą i kremem – tort schwardzwaldzki


Imponujący, wykwintny, a zarazem pyszny – tort schwardzwaldzki zachwyca zawsze wtedy, kiedy pojawia się jako główny deser. Niemiecki przysmak, którego historia sięga niespełna stu lat, szybko stał się kluczową atrakcją ważnych uroczystości. W czym tkwi sekret tej kremowo-wiśniowej doskonałości i dlaczego tort ze Schwarzwaldu sprawdzi się w Nowy Rok? 
Nazwa tortu prawdopodobnie wywodzi się stąd, że jednym z jego składników jest destylowany z wiśni likier ze Schwarzwaldu.
Sekret tortu  tkwi w kombinacji jego składników. Ucztę dla podniebienia zapowiada puszysty biszkopt, który można przygotować samodzielnie lub, jeśli zależy nam na zaoszczędzeniu czasu, kupić gotowy, na przykład w formie spodów tortowych ciemnych Dahli. Ważną rolę w przygotowaniu biszkoptu, odgrywa alkohol, którym, w zależności od przepisu, nasącza się spody tortu. Tradycyjnie używało się do tego likieru Kirschwasser, natomiast współcześnie, zwykle używa się alkoholi bardziej dostępnych, takich jak: rum, brandy czy koniak. Kolejny krok to przygotowanie słodkiego kremu z bitej śmietany, który nadaje tortowi lekkości. Oczywiście między warstwami nie może zabraknąć także szlachetnych wiśni. Odpowiednie będą zarówno wiśnie świeże, mrożone, jak i kandyzowane, choć ideałem są wiśnie w likierze maraskino. Tak przekładane warstwy składników tworzą wyrafinowany tort, który na końcu ozdabiamy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i wiśniami.
Błyskawiczny tort schwardzwaldzki
Składniki: gotowe spody tortowe ciemne Dahli; tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypkę); 750 ml śmietany 30%; 1 opakowanie mrożonych wiśni 400 gramów; 2 łyżki cukru pudru; 3-4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy. Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu. Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno.Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała. Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami. Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą. Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami Dan Cake i wiśniami.
Smacznego!
Przepis:  Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Fot. Dan Cake