czwartek, 6 grudnia 2012

[PORADNIK] 3 sposoby na kreatywne wykorzystanie serka topionego w kuchni

W czasach kryzysu najbardziej liczy się kreatywność. Szczególnie w kuchni. Kulinarne eksperymenty pomogą nam nie tylko poznać nowe smaki, ale i poczynić oszczędności w domowym budżecie. Dziś przedstawiamy 3 sposoby na kreatywne wykorzystanie serka topionego. Jeśli myślisz, że serek topiony służy tylko do smarowania pieczywa, grubo się mylisz. Zobacz, do jakich potraw możesz go śmiało wykorzystać.
Do zagęszczania zup: Pyszna pomidorówka z serkiem topionym: 
Składniki: 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego, słoiczek koncentratu pomidorowego, puszka krojonych pomidorów (opcjonalnie), 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g), natka pietruszki, pieprz i sól, makaron muszelki lub ryż
Gwarancją dobrej zupy jest wywar. Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw.Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.
Dobra rada: Chcesz, by zupa była jeszcze pyszniejsza? Wystarczy, że zmiksujesz ją na krem i podasz z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Do pysznych sosów do mięs i makaronów: Proste i szybkie spaghetti a la carbonara z serkiem topionym.
Składniki: 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g), 0,5 opakowania makaronu spaghetti , 2 pęczki natki pietruszki , 7 plastrów boczku, 150 ml mleka , Sól i pieprz
Na dużej patelni, na małym ogniu podsmażamy pokrojony boczek. Dolewamy mleka, dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Ugotowany w osolonej wodzie makaron dodajemy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy.
Dobra rada: Aby makaron estetycznie się prezentował,dekorujemy go go świeżymi listkami pietruszki. 
Na spotkanie z przyjaciółmi– wyśmienity dip do przekąsek: Dip serowy do nachosów i przekąsek.
Składniki: 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g), 1 łyżeczka papryki , 1/3 szklanki mleka, ewentualnie łyżeczka parmezanu, duża paczka nachosów
Do garnka wlewamy mleko i wkładamy serki topione. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż się połączy w jednolitą całość, dodajmy paprykę i parmezan, mieszamy i podajemy z nachosami.
Dobra rada: Aby dip był jeszcze smaczniejszy,  dodajemy  świeże zioł, które podkreślą jego smak i sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczny. 
[Przepisy Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki] Smacznego!