poniedziałek, 11 lipca 2016

[KULINARIA] Lekkie lody dla ochłody

[Specjaliści z NATURHOUSE radzą]

Sorbet grejpfrutowy

Składniki:
  • 3 grejpfruty
  • 1/2 sklanki soku grejpfrutowego
  • 10g żelatyny
  • 2 granaty

Przygotowanie:

Grejpfruty obrać ze skórki i błon, aby został sam miąższ. Do rondla wlać pół szklanki soku i wsypać żelatynę. Całość podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ciągle mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodac pozostałą część soku i grejpfruta pokrojonego na drobne kawałki. Całość zostawić do ostygnięcia i zamrozić. 
Wyjąć z zamrażarki, podzielić na porcje i zmiksować, aż powstanie jednolita puszysta masa. Przełożyć ją do naczyń i ponownie zamrozić. Granaty przekroić na pół i delikatnie wydrążyć nasiona. Pucharki wypełnić miąższem, przełożyć do nich sorbet.

Więcej smacznych dietetycznych przepisów poleca:

Centrum Dietetyczne NATURHOUSE

Al. Wolności 48/5, 42-200 Częstochowa
Tel.: 609 209 515

http://czest.info/kulinaria