Sorbet grejpfrutowy
Składniki:
Przygotowanie:
Grejpfruty obrać ze skórki i błon, aby został sam miąższ. Do rondla wlać pół szklanki soku i wsypać żelatynę. Całość podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ciągle mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodac pozostałą część soku i grejpfruta pokrojonego na drobne kawałki. Całość zostawić do ostygnięcia i zamrozić.
Składniki:
- 3 grejpfruty
- 1/2 sklanki soku grejpfrutowego
- 10g żelatyny
- 2 granaty
Przygotowanie:
Grejpfruty obrać ze skórki i błon, aby został sam miąższ. Do rondla wlać pół szklanki soku i wsypać żelatynę. Całość podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ciągle mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodac pozostałą część soku i grejpfruta pokrojonego na drobne kawałki. Całość zostawić do ostygnięcia i zamrozić.
Wyjąć z zamrażarki, podzielić na porcje i zmiksować, aż powstanie jednolita puszysta masa. Przełożyć ją do naczyń i ponownie zamrozić. Granaty przekroić na pół i delikatnie wydrążyć nasiona. Pucharki wypełnić miąższem, przełożyć do nich sorbet.
Więcej smacznych dietetycznych przepisów poleca:
Centrum Dietetyczne NATURHOUSE
Al. Wolności 48/5, 42-200 Częstochowa