Jesień i zima to czas, w którym częściej niż w poprzedzających ją
miesiącach sięgamy po sycące i rozgrzewające potrawy. Bazujące na tradycyjnych i dobrze znanych przepisach
dania kuchni polskiej niezmiennie goszczą na naszych stołach i z zadowoleniem
przyjmowane są przez wszystkich domowników. Wśród specjałów pojawiają się
potrawy mączne, dania mięsne oraz bardzo lubiane przez Polaków zupy.
Przepisy na tradycyjne polskie potrawy, choć
wydawać by się mogło, iż identyczne w każdej książce kucharskiej, tak naprawdę
potrafią być bardzo zróżnicowane. Nie powinno
to jednak dziwić, gdyż kuchnia nieustannie ewoluuje, a my zainspirowani
konkretnymi przepisami poszukujemy własnych sposobów na nadanie potrawom
niepowtarzalnego charakteru.
Kuchnia ze szczyptą nowoczesności
Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, iż
nieustannie poszukujemy nowych smaków, podróżujemy i kosztujemy nieznanych nam
dotychczas dań. Wszystkie te czynniki znajdują następnie odzwierciedlenie w
naszych kuchennych poczynaniach. Znane od pokoleń receptury modyfikujemy i
dostosowujemy do preferencji swoich i domowników.
Jesienne
menu
Wśród kulinarnych propozycji na jesienne dni
prym wiodą sycące zupy. Te łatwe i szybkie w przygotowaniu potrawy rozgrzewają organizm i dostarczają mu
potrzebnej energii, której spadek możemy odczuwać w deszczowe i chłodne dni. Do
tych najczęściej królujących na naszych stołach należą zupa dyniowa, grzybowa,
jarzynowa oraz klasyczna ziemniaczana z kiełbasą. Ta ostatnia to propozycja,
która w szczególności przypadnie do gustu wszystkim koneserom dobrej jakości wyrobów
mięsnych.
Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą i
kurkami u nas na: http://czest.info/kulinaria