środa, 24 lipca 2013

[PORADNIK KULINARNY] Pizza z makaronu? Niemożliwe? A jednak

 Tym razem proponujemy przepis kulinarny na makaronową pizzę. Jest to szybki, a jednocześnie ciekawy sposób na obiad czy kolacje.
Składniki:
Międzybrodzki Makaron krajanka ok. 250 g; 4 jajka; pomidory ok. 250 g; mozzarella ok. 200 g; salami lub inne mięso ok. 50 g; oliwa – 4 łyżki; ząbek czosnku; pół pęczka bazylii; sól i pieprz

Wykonanie:
Wbijamy jajka i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oregano, na koniec ugotowany wcześniej Makaron Międzybrodzki. Całość dokładnie mieszamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Naszą makaronową masę dzielimy na dwie części (ponieważ wyjdzie dość duża porcja) – pierwszą rozkładamy na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor. To samo robimy z drugą częścią makaronu.

Plasterki pomidorów układamy na naszą makaronową pizzę, dodajemy bazylię, salami oraz mozzarellę. Całość smażymy pod przykryciem od 3 do 5 minut. Na koniec dekorujemy naszą makaronową pizzę według uznania.