piątek, 17 maja 2013

Makaronowa zapiekanka w 6 krokach!



Badania donoszą, że makarony są ulubionym dodatkiem obiadowym Polaków. Nic dziwnego, bo ile osób tyle pomysłów na jego przygotowanie, a wszystkie dodatki świetnie do niego pasują. Makaronowa zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.
Składniki: Międzybrodzki Makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250g, suszony majeranek – 3-4 łyżeczki, suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka, pomidory – 3 szt, ser np. parmezan
Wykonanie 6 prostych krokach: Makaron gotujemy al. dente, odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką. Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejną warstwę z nich. Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3-cią warstwę. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut

Życzymy smacznego!