piątek, 8 marca 2013

Makaronowe wstążki z łososiem

Makaron wstążki, we włoskiej kuchni nazywany mianem fettuccine, to jedna z jego najelegantszych form, niezwykle efektownie prezentująca się na talerzu. My zdradzamy Wam idealny przepis na uroczysty obiad lub elegancką kolację – Wstążki makaronowe z łososiem.
Składniki: 
250 g Makaronu Międzybrodzkiego wstążki,200 g fileta z łososia,150 ml wody,1 mały por, 300 ml słodkiej śmietany 18%,50 ml wina białego półsłodkiego, 2 łyżki oleju,sól, pieprz do smaku,listki świeżej rukoli do ozdoby.
Przygotowanie:
Gotujemy makaron
Łososia doprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy, polewamy wodą i dusimy ok. 3-4 minut
Pora czyścimy, a następnie kroimy i podsmażamy. Dodajemy śmietanę, wino i doprawiamy. Całość ciągle mieszając, trzymamy na ogniu do zagotowania. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy cząstki duszonego łososia
Całość dekorujemy listkami świeżej rukoli
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.