Lato to czas lekkich i kolorowych potraw pełnych smaku i
warzyw sezonowych. W sierpniu na naszych stołach króluje cukinia, która
doskonale komponuje się z zieloną rukolą, złocistymi nasionami słonecznika,
czerwoną cebulą i żółtą papryką. To Danie to prawdziwa uczta, również dla oka.
Sałatkę możemy podawać z chrupiącymi paluchami, które sprawią, że danie będzie
bardziej sycące i pożywne.
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 15 minut
Składniki:
Sałatka
Garść liści rukoli,
Cztery plastry młodej cukinii,
½ czerwonej cebuli,
¼ żółtej papryki,
4 kromki pełnoziarnistego chleba
tostowego Dan Cake,
Łyżka
oleju kokosowego/ słonecznikowego,
Sos winegret
1 łyżka soku z cytryny lub octu
winnego
4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego
tłoczenia
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania
Sałatę
myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Młodą cukinię grillujemy lub podsmażamy na patelni,
aby zmiękła. Na suchej patelni prażymy słonecznik, tak by uzyskał złocisty
kolor. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki mieszamy
naczyniu. Posypujemy prażonym słonecznikiem.
Sos do polania przygotowujemy w
następujący sposób:
Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, możemy rozcieńczyć go
odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną
sałatkę polewamy powstałym sosem.
Kroimy chleb w
podłużne paski. Kromki chleba umieszczamy w opiekaczu lub piekarniku, czekamy, aż staną się chrupiące.
Po wszystkie potrzebne składniki w doskonałej jakości zapraszamy na Jarmark Dobrej Żywności w Częstochowie, ul. Radomska 14.
Jarmark odbywa się w każdą sobotę od godz. 08.00.