wtorek, 18 grudnia 2012

Świąteczny poradnik: Jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat


Ryba na wigilijnym stole, to jedna z 12 tradycyjnych potraw. W wielu domach jest ona podstawą udanej wigilijnej wieczerzy. Oprócz tradycyjnego karpia serwowanego na różne sposoby – smażony, karp z nadzieniem, panierką, polski karp, po żydowsku, w galarecie, czy zakąsek ze śledzi, spotyka się różnego rodzaju ryby. Bez względu na to, na jaką rybę się zdecydujemy, ważne by prawidłowo ją podać i elegancko zjeść.
Radzi Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra: Podczas tak wyjątkowej kolacji, jaką jest Wigilia, trudności może nastręczać sposób jedzenia wykwintnych potraw. Jednym z takich problematycznych dań jest ryba. Na co dzień zwykle jemy ją nożem i widelcem. Jednak podczas uroczystej wieczerzy wigilijnej warto położyć na stole odpowiednie sztućce. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jedzenie ryby dwoma widelcami. Wprawdzie w wąskim gronie przyjaciół możemy w ten sposób spożywać tę potrawę, jednak na wyjątkowo uroczyste kolacje, w tym Wigilię, najlepiej zaopatrzyć się w specjalne sztućce do ryb. Według przyjętych zasad, nożem i widelcem jemy wędzone łososie i węgorze, a także solone i marynowane śledzie. Zaś specjalne sztućce – nieostry, skośnie zakończony i szeroki nóż oraz szeroki widelec stosujemy do ryb pieczonych, smażonych i gotowanych. Kiedy zakończymy posiłek, sztućce należy ułożyć na talerzu równolegle trzonkami skierowane w prawą stronę ułożone na godzinę 17:00 (kąt 45 stopni).