poniedziałek, 17 grudnia 2012

Magda Gessler poleca na Święta


Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, Magda Gessler poleca przepis na Faszerowanego karpia po żydowsku.
Składniki: 1 cały karp,
na farsz: 2 filety z karpia, 0,5 chałki, 3 cebule, 2 jajka, 500 ml mleka, 200 g mada, 50g migdałów, 50 rodzynek, miód do smaku, só, pieprz Prymat do smaku
na galaretę: niejadalne części karpia (głowa, szkielet ogon), pęczek włoszczyzny bez kapusty, 5 cebul, 4 liście laurowe Prymat; 3 ziarna ziela angielskiego, sól pieprz do smaku, 2 łyżki cukru na karmel.
Wszystkie składniki galarety wrzucamy do garnka, zalewamy wodą l gotujemy przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu, aby wywar był klarowny. Po ugotowaniu l przecedzeniu przez gazę dodajemy do galarety przygotowany karmel, sól 1 pieprz. Karpia myjemy 1 solimy Filety oddzielamy od skóry Chałkę namaczamy w mleku 1 mielimy razem z mięsem Z Jaj oddzielamy żółtka 1 rozcieramy Je z połową masła, białka ubijamy na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na pozostałym maśle. Wszystkie składniki farszu delikatnie łączymy. Dodajemy namoczone 1 posiekane rodzynki, obrane migdały. Doprawiamy solą,  świeżo zmielonym pieprzem, miodem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia, zawijamy go w jałową ścierkę i gotujemy w wywarze z warzyw. Ugotowaną 1 wystudzoną rybę układamy na  półmisku, dekorujemy rodzynkami i migdałami Karpia zalewamy galaretą i pozostawiamy do zastygnięcia.
Fotografia potraw: Grzegorz Śledź; Stylizacja żywności: Katarzyna Jakubasz / CINNAMOON