środa, 27 czerwca 2018

[KULINARIA] Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą

Składniki:


  • 0,5 kg młodego bobu 
  • 50 g orzeszków piniowych 
  • ½ pęczka świeżej mięty 
  • 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki) 
  • 50 ml oleju lnianego 
  •  1 łyżka soku z cytryny 
  •  1 łyżeczka miodu gryczanego 
  • szczypta grubo zmielonego pieprzu 

Wykonanie:

Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.

Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy 
*****

Na udane zakupy wszelkich produktów zaprasza Ryneczek z Tradycjami, 
Wały Dwernickeigo 11 w Częstochowie.

****