Botwinka, botwina, boćwina – kojarzymy ją głównie z zupą z
młodych korzeni i liści buraków. Rzadziej używamy jej do innych potraw. Botwina
dostępna jest w sklepach przez krótki czas, warto więc wykorzystać go jak
najlepiej. Można skusić się nawet na dzień tematyczny. Przedstawiamy propozycję
na śniadanie, obiad i kolację z botwinką i żółtym serem w roli głównej.
Botwina wykorzystywana była
w kuchni w IV w. p.n.e.! Nie bez powodu już w starożytności ludzie
docenili jej działanie. Młode liście buraka zawierają substancje o działaniu
podobnym do estrogenu. Jak wiadomo jest to hormon piękna i młodości.
Dodatkowo buraczane liście odtruwają organizm, przyspieszają przemianę materii
i łagodzą objawy zgagi. Potrawy z młodą botwiną mogą mieć
zbawienny wpływ na organizm szczególnie po zimie. – Wiosną potrzebujemy wielu cennych składników, których zapasy
straciliśmy podczas zimy. Warzywa dostarczą nam mnóstwa witamin i pierwiastków
mineralnych. Warto łączyć je np. z żółtym serem, który dodaje energii i jest
doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Botwina zawiera substancje, które
łagodzą nerwy, natomiast w żółtym serze oprócz witamin A, D i witamin z grupy
B, znajduje się tryptofan
wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny –
mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Wiosenny
czas świeżych warzyw warto wykorzystać w kuchni. Można zorganizować tematyczne
dni, w których jeden składnik będzie królował na naszych stołach. Dzień z botwinką
proponujemy zacząć zdrowymi i pożywnymi placuszkami z dodatkiem cukinii i żółtego
sera. Aby oszczędzić czas, możemy przygotować je wieczorem, dzień wcześniej.
Obiad to z kolei niezwykła wariacja na temat roladek. Podajmy je na lekkiej,
świeżej sałatce z młodej botwinki. Surowe listki są naprawdę pyszne! Na
kolację proponujemy prawdziwą ucztę. Frittata z botwinką i żółtym serem będzie
doskonała na ciepło i na zimno.
Oto nasze
propozycje: http://czest.info/kulinaria