Makaron z makiem i bakaliami
Święta to czas wielu wspaniałych
momentów, między innymi to czas rodzinnego gotowania. Jedną z ulubionych
potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole wielu Polaków są tzw.
kluski z makiem. Pyszny świąteczny deser jest nie tylko słodki, ale również
sycący, a jego smak na długo pozostaje w naszej pamięci.
Składniki
Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g
Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g
mak - 100g
bakalie - 100g
mleko - 150g
miód - 50g
Wykonanie:
Zmielony dwukrotnie mak parzymy przez około godzinę.
Zmielony dwukrotnie mak parzymy przez około godzinę.
Makaron gotujemy al. dente, a następnie hartujemy w
zimnej wodzie.
Łączymy mak oraz makaron z bakaliami, na koniec
dodajemy miód.
Całość dokładnie mieszamy.