Pesto z makaronem idealnie sprawdzi
się na wiosenne obiady i kolacje. Danie doskonałe na spotkanie z przyjaciółmi,
a do tego wszystkiego łatwe w przygotowaniu!
Składniki do sosu pesto:
Czosnek – 3 ząbki
Świeża bazylia – 2 pęczki
Orzeszki piniowe – 3 łyżki
Starty parmezan – pół szklanki
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g
Czosnek – 3 ząbki
Świeża bazylia – 2 pęczki
Orzeszki piniowe – 3 łyżki
Starty parmezan – pół szklanki
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g
Wykonanie sosu pesto:
Czosnek drobno siekamy, liście bazylii
myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki.
Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany
czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać
parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i
ponownie ucieramy.
Całość łączymy z makaronem i gotowe,
smacznego!