sobota, 31 maja 2014

[KULINARIA] Makaron z pesto!

Pesto z makaronem idealnie sprawdzi się na wiosenne obiady i kolacje. Danie doskonałe na spotkanie z przyjaciółmi, a do tego wszystkiego łatwe w przygotowaniu!


Składniki do sosu pesto: 
Czosnek – 3 ząbki
Świeża bazylia – 2 pęczki
 Orzeszki piniowe – 3 łyżki
Starty parmezan – pół szklanki
Oliwa z oliwek
 Sól i pieprz
 Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g

Wykonanie sosu pesto:

Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy.
Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!