piątek, 1 lutego 2013

[PORADNIK] Orzech i szpinak źródłem wielu niespodzianek


W zimie ciężko o prawidłowe utrzymanie w organizmie potrzebnych witamin. Cennym źródłem soli mineralnych i witamin jest wszystkim nam znany szpinak. Natomiast jeśli dodamy do niego dodatkowo orzechy włoskie otrzymamy prawdziwą bombę witaminową!
Składniki:
Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g, liście szpinaku – 200g; ser żółty – 100g,  jajka ugotowane na twardo – 3 szt., łuskane orzechy włoskie – 50g, majonez – 3 łyżki, jogurt naturalny – 100ml, czosnek – 3 ząbki, pomidorki koktajlowe – 7 szt., pieprz grubo mielony do smaku
Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron. W tym samym czasie majonez mieszkamy z jogurtem i do całości dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie kładziemy na patelnie i lekko podgrzewamy. Szpinak, po dokładnym wymyciu dokładamy do naszego sosu. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszkamy. Po wyłożeniu całości na talerz dekorujemy startym serem, kładziemy cząstki ugotowanego jajka i przekrojone na pół pomidorki oraz orzechy włoskie. Sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.