W programie m.in. pokazy kulinarne z degustacją Amina Fakhariego, Remigiusza Rączki, Szymona Szlendaka, gwiazdy tegorocznej edycji festiwalu Tomasza Jakubiaka oraz jarmark produktów regionalnych.
Podczas trzech dni festiwalowych od 17 do 19 czerwca w godz. 11-19 na środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski. Na stoiskach będzie można nie tylko kupić produkty, ale także uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.
W sobotę, 18 czerwca na placu Biegańskiego po raz szesnasty w konkursowe szranki staną lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy Stawką jest tytuł najlepszego produktu żywnościowego oraz najlepszego dania i potrawy regionalnej.
Do tegorocznej edycji w kategorii „najlepszy regionalny produkt żywnościowy” zgłoszonych zostało 51 produktów, a w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna” do konkursu przystąpi 10 zespołów. Komisja konkursowa oceni nie tylko walory smakowe, a przede wszystkim specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. Konkurs rozpocznie się o godz. 11, a finał połączony z wręczeniem nagród przewidziany jest na godzinę 16.
Ostatnim akcentem festiwalu będzie niedzielny koncert zespołu Aqurat Band (godz. 19).
Program
17 - 19 czerwca
Stoiska restauratorów i sponsorów – plac Biegańskiego
sobota, 18 czerwca (scena przed LO im. H. Sienkiewicza)
godz. 14.30 koncert Zespołu Pieśni i Tańca "Częstochowa"
godz. 15:30 wręczenie nagród w konkursie "Na najładniejszą kawiarenkę letnią 2016"
godz. 16 wręczenie nagró w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
godz. 16 VII Częstochowski Konkurs Piw Domowych
godz. 17 pokaz kulinarny w wykonaniu Amina Fakhariego
godz. 18 pokaz kulinarny w wykonaniu Remigiusza Rączki
niedziela, 19 czerwca (scena przed LO im. H. Sienkiewicza)
godz. 14 prezentacja kuchni regionalnych Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Patelni Plenerowej w wykonaniu Jarosława Antasa oraz Waldemara Załuskiego
godz. 15 pokaz kulinarny w wykonaniu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie - "Pierogi, pierożki i rożki"
godz. 16. pokaz kulinarny w wykonaniu Szymona Szlendaka, jurora w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2016
godz. 17. pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Tomasza Jakubiaka
godz. 19. koncert zespołu Aqurat Band
Źródło: wczestochowie.pl