Przygotowania do świąt bywają bardzo
stresujące. Często boimy się, że nie zdążymy zrobić wszystkiego, co
planowaliśmy. Dlatego lepiej nie odkładać zakupów i gotowania na ostatnią
chwilę. Oto kilka naszych porad, które pomogą Ci ze wszystkim zdążyć!
1. Po pierwsze: plan!
Najważniejsze jest planowanie.
Zacznij od dokładnej rozpiski, zaczynając od menu, a kończąc na planach
dotyczących dekoracji stołu. Kiedy zobaczysz na kartce wszystko, co powinno się
zrobić – będzie Ci łatwiej. Ustal, co podasz na wielkanocnym stole i zrób
dokładną listę zakupów. – Przed świętami
wybieramy najczęściej tradycyjne wędliny: aromatyczne, wędzone szynki i
kiełbasy. Takie, które przywodzą na myśl smaki dzieciństwa – mówi
Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
2. Zadbaj o odpowiednie tło dla potraw
Wspaniale udekorowany wielkanocny
stół jest bardzo istotnym elementem świąt. Pomyśl o ozdobach i koniecznie
zasiej rzeżuchę, którą będziesz mogła przystroić stół i włożyć do koszyczka
wielkanocnego.
3. Podejmij kulinarne wyzwanie
Święta bez żurku? Nie ma szans. Nieodłącznym
składnikiem tej zupy jest biała kiełbasa.
– Pamiętajmy, aby wybrać wędlinę dobrej jakości i od zaufanego
producenta. Kiełbasa biała powinna posiadać zwięzłą strukturę, z widocznymi
przyprawami np. z majerankiem. Jej
powierzchnia powinna być gładka i matowa. Do żurku użyjmy także boczku, dzięki
któremu potrawa uzyska wędzony aromat – mówi Małgorzata Wódkiewicz.
4. Nie zapomnij o koszyczku
Święconka to nieodłączny element
Wielkanocy. Sporządź krótką listę, dzięki której nie pominiesz żadnego z
pokarmów. Symbolika większości potraw jest niezmienna niemal od początku
obrzędu, a najbardziej w czasie ewoluowało znaczenie mięsa. – Do XIX w., do
koszyczka wielkanocnego wkładano tylko mały plasterek szynki, który był raczej
symbolem pożegnania Wielkiego Postu, podczas którego nie spożywano w ogóle
mięsa. Dziś kiełbasa i wędliny są symbolem dostatku i zdrowia, a do
koszyczków wkłada się głównie najlepsze wyroby z wieprzowiny, np. wędzone
aromatyczne szynki, suszone kiełbasy – najczęściej jest to Kiełbasa Jałowcowa.
Alternatywą dla kiełbasy może być kawałek wędzonej szynki, np. z naszej linii
Kurpiowskie specjały, która nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów
dodanych, jest krucha i soczysta – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.
5. Baw się pisankami
Pomaluj pisanki. Zaangażuj dzieci i
świetnie się bawcie. Postaw na stare sposoby, farbki albo malowanie woskiem.
Kuchnia przy okazji też może się pokolorować, dlatego nie warto było sprzątać
jej wcześniej. W międzyczasie możesz już piec wielkanocną babkę. Świąteczny
zapach zacznie się już unosić w cały domu.
Nie zapominaj o najważniejszym: w
święta najważniejsza jest atmosfera. Mycie okien, sprzątanie i próby
robienia zakwasu na żurek nie mogą zniszczyć Ci dobrego humoru. Idealne święta,
to takie spędzone we wspaniałej atmosferze. Powinna być ona pierwszym punktem
na Twojej liście.