Już po raz szósty w nieznanickim
pałacu w pobliży Częstochowy odbył się lunch dla podróżników i smakoszy połączony z opowieściami
doświadczonych globtroterów.
Mieliśmy okazję uczestniczyć w spotkaniu ciekawych ludzi, których pasją są podróże, tradycje i smaki odmiennych kultur.
Spotkanie
rozpoczęło się od wykwintnego 5-daniowego lunchu z przysmakami z całego świata.
Doskonale przygotowane przez pałacową kuchnię potrawy nawiązywały do tematów
prezentacji, czyli smaków Indonezji, Islandii, Rumunii, Indii i Maroka, a wszystko to z lekką nutką kuchni
francuskiej uważanej i słusznie, za jedną z najlepszych na świecie.
Goście mieli
okazję spróbować indonezyjskiej potrawy nasi
gorend – jest to smażony ryż z kurczakiem i krewetkami, indyczych wątróbek z mamałygą w sosie
winnym oraz tarty z cukini i fety
(Rumunia). Maroko reprezentował kuskus z rodzynkami, pochodzący stamtąd brik z kozim serem oraz tarta marchewka
z pomarańczą i migdałami. Bogato reprezentowana była kuchnia indyjska: heyderbadi klema – mielona jagnięcina
podsmażana z przyprawami i warzywami, alu
mattar – curry z ziemniaków i zielonego groszku, daal makkani czarna i czerwona soczewica z przyprawa, kheer – ryż na słodko z migdałami, Na
deser była sałatka egzotyczna oraz czekoladowe i kokosowe trufle.
Kosztując każdego dania mogliśmy przenieść się w zupełnie inny świat.
Po uroczystym lunchu odbyło się spotkanie z podróżnikami, którzy z wielką pasją opowiadali o swoich wyprawach.
Danuta Stawiarska przedstawiła
opowieść filmową z wycieczki do Indonezji na wyspy Jawę i Bali;
obejrzeliśmy występy zespołów ludowych i zdewastowany rejon po niedawnym
wybuchu wulkanu.
Redaktor Grzegorz Micuła opowiadał o Islandii – wyspie na
północnym Atlantyku, wulkanach, gejzerach i wodospadach oraz tamtejszej bardzo
oryginalnej kuchni, gdzie spożywa się takie przysmaki jak suszony na wietrze
dorsz i hakarl – zgniły rekin.
Obejrzeliśmy piękne zdjęcia, zapierające dech w piersiach, ukazujące piękną przyrodę i zakątki Islandi, a przy okazji zaczerpnęliśmy wiedzy na temat przeróżnych zjawisk atmosferycznych występujących na kuli ziemskiej.
Po przerwie
kawowej właścicielka pałacu pani Elżbieta Lubert interesująco opowiadała o
atrakcjach Rumunii – o secesyjnej architekturze Bukaresztu i Oradei, miastach i
zamkach Transylwanii oraz o powiązaniu dziejów tego kraju z naszą historią, a
także o najsławniejszym obywatelu tego kraju okrutnym księciu Wladzie
Palowniku, który był protoplastą postaci krwawego wampira Drakuli.
Bardzo
podobała się ilustrowana pięknymi zdjęciami Himalajów opowieść Jadwigi Luli o
podróży do buddyjskiej świątyni w Kaszmirze oraz niezwykła wyprawa do Maroka, o
której opowiadali Ewa Foley i Wojciech Lewandowski. Zatrzymali się oni w królewskim mieście Fez, w klimatycznym riadzie – niewielkim hotelu urządzonym w
starym domu bogatego marokańskiego kupca. Opowiedzieli o podróży na Saharę, po której przemieszczali się specjalnie przystosowanymi do tego mercedesami.
Na koniec
była zaskakująca niespodzianka czyli
Kąpiel w dźwiękach - prawdziwa uczta duchowa. Goście ułożeni wygodnie na
materacach pogrążyli się w całkowitym relaksie przy uspakajających dźwiękach
gongów, mis i szamańskich bębnów.
Pobyt w
pałacu w Nieznanicach był niezwykle udany zarówno kulinarnie jak i duchowo. Ilustrowane zdjęciami i
filmami opowieści podróżników na pewno zainspirowały wielu gości do wyruszenia
w świat. Zapraszamy do obejrzenie zdjęć z tego niezwykłego spotkania: http://czest.info/Lunch-Podrózników-w-Nieznanicach
******************************
Historia Nieznanic sięga XVI wieku. Na początku XX stulecia stanął tu modernistyczny pałac z wieżą wzniesiony przez Niemca Aureliusza Wuensche, który prowadził gospodarstwo rolne i miał tu fabrykę cykorii. Po II wojnie majątek upaństwowiono, był tu m. in. PGR a w pałacu mieściła się dyrekcja, przedszkole, stołówka i świetlica. W roku 1989 nieznanicki pałac został wpisany na listę zabytków.
W 1997 właścicielami pałacu w Nieznanicach zostało polsko-francuskie małżeństwo Elżbieta Lubert i Gerard Weydmann. Wkrótce powstał projekt gruntowego remontu budynku, uporządkowania parku i zaadaptowania całości na działalność hotelarską i gastronomiczną. Restauracja otwarta została w czerwcu 1998 r., a część hotelowa była oddawana stopniowo do użytku do końca 2002 r. W Podziemiach pałacu znajduje się gabinet masażu oraz sauna fińska.