Wstążka
z tuńczykiem i
szpinakiem
Rozpoczęcie
roku szkolnego wraz z nadejściem jesieni oznacza często brak czasu, a co za tym idzie – brak pomysłu na zdrowe i pożywne dania. Można
to jednak łatwo rozwiązać! My polecamy przepis na makaron wstążkę w połączeniu
ze szpinakiem i tuńczykiem.
Składniki:
Makaron Międzybrodzki wstążka 250 g
Tuńczyk w oleju – najlepiej duże
kawałki – 2 puszki
Szpinak (mrożony) – 300 dag
Czosnek – 1 ząbek
Jogurt naturalny – 2 duże łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól, pieprz, cukier, oregano – do
smaku
Wykonanie:
Szpinak
podgrzać w garnku, z dodatkiem 2 łyżek jogurtu naturalnego, wycisnąć czosnek i dodać przyprawy dla smaku.
Na koniec dodać tuńczyka z odrobiną oleju z puszki. Następnie ugotować makaron
w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzić i wyłożyć porcje na
talerz. Na makaron nałożyć szpinak z tuńczykiem (lub w innej wersji włożyć
wszystko w jednym garnku i tak zmieszane danie podać na talerzu). Podawać na
ciepło.
Smacznego!