poniedziałek, 16 czerwca 2014

[KULINARIA] Polecamy przepis

Wstążka z tuńczykiem i szpinakiem
Rozpoczęcie roku szkolnego wraz z nadejściem jesieni oznacza często  brak czasu, a co za tym idzie –  brak pomysłu na zdrowe i pożywne dania. Można to jednak łatwo rozwiązać! My polecamy przepis na makaron wstążkę w połączeniu ze szpinakiem i tuńczykiem.



Składniki:

Makaron Międzybrodzki wstążka 250 g
Tuńczyk w oleju – najlepiej duże kawałki – 2 puszki
Szpinak (mrożony) – 300 dag
Czosnek – 1 ząbek
Jogurt naturalny – 2 duże łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól, pieprz, cukier, oregano – do smaku


Wykonanie:

Szpinak podgrzać w garnku, z dodatkiem 2 łyżek jogurtu naturalnego,  wycisnąć czosnek i dodać przyprawy dla smaku. Na koniec dodać tuńczyka z odrobiną oleju z puszki. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzić i wyłożyć porcje na talerz. Na makaron nałożyć szpinak z tuńczykiem (lub w innej wersji włożyć wszystko w jednym garnku i tak zmieszane danie podać na talerzu). Podawać na ciepło.

Smacznego!