poniedziałek, 23 września 2013

[PORADNIK KULINARNY] Klasyczna carbonara na romantyczny wieczór…

Klasyczną carbonarą nie pogardzi żaden smakosz makaronów i nie tylko. Danie sycące i niewątpliwie smaczne świetnie nadaje się np. na romantyczną kolację. Tradycja stawia na brak modyfikacji w przepisach. Jeśli jednak znudziło Ci się klasyczne penne, czy makaron spaghetti albo też chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę, zawsze możemy pomyśleć o innym kształcie makaronu. My proponujemy carbonare z makaronem w kształcie wstążek.

Składniki:
Makaron Międzybrodzki wstążka – 250g
boczek wędzony parzony - 300g
mleko - 200ml
ółtka jaj - 3 szt.
sól, pieprz do smaku # ulubione zioła (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek)

Wykonanie:
Makaron Międzybrodzki ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na złoty kolor i zalać mlekiem. Dodać zioła, sól i pieprz. Następnie dodać makaron i żółtka jaj. Całość podgrzewać mieszając, a gdy sos zgęstnieje nasza carbonara jest gotowa.