Bazylia jak wiadomo, dobra do wszystkiego, ale nie musi być ona już tylko dodatkiem i przyprawą. Najlepsze z bazylii jest oczywiście pesto. A jak pesto to tylko z makaron. Przedstawiamy prosty i co najważniejsze szybki sposób na pyszny i zdrowy makaron z pesto.
Składniki do sosu pesto:
czosnek – 3 ząbki, Świeża bazylia – 2 pęczki, orzeszki piniowe – 3 łyżki, starty parmezan – pół szklanki,oliwa z oliwek, sól i pieprz, Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g
Wykonanie sosu pesto:
Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy.
Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!