wtorek, 30 lipca 2013

Przekąska na upalny dzień - szynka w galarecie, z sosem z musztardy francuskiej i kaparów

Wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie apetycznej i lekkiej przekąski. Podana na zimno szynka w galarecie z dodatkiem sosu z musztardy francuskiej i kaparów, będzie orzeźwiającą przegryzką w letni, upalny dzień.
Podczas upałów zwykle mamy mniejszy apetyt. Dlatego zamiast dwudaniowych dań czy tłustych potraw preferujemy przekąski i potrawy na zimno, nie zawierające zbyt dużej ilości kalorii. – Jako przekąska idealna będzie, podana na zimno Szynka w galarecie ZM Pekpol. Ten lekki i soczysty specjał powstał z  pełnowartościowego mięsa, wzbogaconego kompozycją pysznych warzyw. Chrupiące ogóreczki, krucha marchewka, złocista kukurydza oraz soczyste pieczarki zatopione w delikatnej galarecie świetnie smakują w towarzystwie sosu z musztardy francuskiej i kaparów – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Szynka w galarecie
Składniki:                                                              
 - Szynka w galarecie ZM Pekpol
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majonezu
- garść pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka cukru
- pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis na „Szynkę w galarecie” ZM Pekpol z sosem z musztardy francuskiej i kaparów poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy