Podczas upałów zwykle mamy mniejszy apetyt. Dlatego zamiast dwudaniowych dań czy tłustych potraw preferujemy przekąski i potrawy na zimno, nie zawierające zbyt dużej ilości kalorii. – Jako przekąska idealna będzie, podana na zimno Szynka w galarecie ZM Pekpol. Ten lekki i soczysty specjał powstał z pełnowartościowego mięsa, wzbogaconego kompozycją pysznych warzyw. Chrupiące ogóreczki, krucha marchewka, złocista kukurydza oraz soczyste pieczarki zatopione w delikatnej galarecie świetnie smakują w towarzystwie sosu z musztardy francuskiej i kaparów – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Składniki:
- Szynka w galarecie ZM Pekpol
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majonezu
- garść pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka cukru
- pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis na „Szynkę w galarecie” ZM Pekpol z sosem z musztardy francuskiej i kaparów poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy