Z pięknej pomarańczowej dyni można nie tylko zrobić halloweenowe lampiony, ale też pyszne dania. Popularne w Polsce gatunki dyni to: olbrzymia, piżmowa i zwyczajna. Wszystkie są bogatym źródłem białka, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Na jesienny obiad proponujemy prostą i smakowitą zapiekankę z dodatkiem dyni i żółtym serem.
- Nie każdy ser żółty nadaje się do obróbki termicznej - niektóre rodzaje sera mogą pod wpływem wysokiej temperatury zmienić smak i zapach na gorszy. Do wszelkiego rodzaju zapiekanek i dań na ciepło doskonale nadaje się ser żółty Gouda (np. MSM Mońki). Pod wpływem wysokiej temperatury dobrze się topi i ciągnie - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Zapiekanka z dynią i serem żółtym
Składniki:
• brokuł
• bakłażan
• 30 - 40 g miąższu dyni
• 3 - 4 pomidory
• 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• świeży tymianek
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa: bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut aż ser się roztopi. Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.
Smacznego!