środa, 17 października 2012

[PORADNIK] Dlaczego jesienią warto jeść zupy?



Okres jesienno-zimowy obfituje w opady i niskie temperatury. Zazwyczaj wracamy do domu przemarznięci i zmęczeni i nie marzymy o niczym innym, jak o szybkim ogrzaniu się. W tej sytuacji idealnie sprawdzą się zupy, które nie tylko rozgrzeją, ale także będę dla organizmu prawdziwym zastrzykiem energii. 
Rozgrzej się od środka i nie daj się infekcji
Jesienią zwykle odczuwamy przemęczenie, często dopada nas zły nastrój i chandra. Niskie temperatury osłabiają układ odpornościowy narażając organizm na infekcje. Pamiętajmy, że jeśli w naszym dziennym menu nie ma chociaż jednego ciepłego posiłku, wówczas ryzyko przeziębienia wzrasta. – O tej porze roku powinniśmy unikać zimnych potraw, ponieważ przyczyniają się do jeszcze większego wychładzania organizmu.  Już jeden talerz rozgrzewającej zupy wystarczy, aby skutecznie podnieść temperaturę ciała i pobudzić krążenie. Ponadto zupy dają uczucie sytości, gdyż ze względu na swoją objętość wypełniają żołądek i znakomicie zaspokajają pierwszy głód, a także uzupełniają niedobór energii.
Dla zmarzluchów polecamy przepis na: Rozgrzewającą zupę serową z szynką i chilli
Składniki: dla 4 osób:150 g szynki konserwowej, 3 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (3x100 g), 300 ml słodkiej śmietanki 18% , 1 łyżeczka masła, 3 średnie pomidory,1/4 łyżeczki płatków chilli do smaku,1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,orzechy włoskie łuskane
Przygotowanie:
1. Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle.
2. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając.
3 .Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe! Smacznego!